Vakantie Mallorca
vliegvakanties en overwinteren  Balearen
  De Balearen is een groep van 6 eilanden in de Middellandse Zee die tot Spanje behoren. De grootste en bekendste eilanden zijn Mallorca, Ibiza, Formentera en Minorca. De overgrote meerderheid van de toeristen komt per vliegtuig. Malloca en Ibiza trekken veel toeristen uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Menorca en Formentera zijn veel rustiger en ideaal voor rustzoekers. Hoofdstad van Mallorca is Palma de Mallorca.

  Mallorca of Majorca?
  Beide namen worden veelvuldig gebruikt in de Nederlandse taal. De Nederlandse Taalunie gebruikt Majorca voorlopig nog als de juiste benaming voor het eiland. Echter in een artikel geven ze aan dat de spelling Majorca terrein verliest aan het woord Mallorca. Als een 'oude spelling' steeds minder gebruikt wordt dan een nieuwe spelling dan neemt de Taalunie op den duur het nieuwe woord over. Een voorbeeld daarvan is Frankfort; dit woord is vervangen door Frankfurt. Het nieuwe woord komt dan in de officiele lijst Buitenlandse Aardrijkskundige Namen (BAN). Andere voorbeelden van geografische namen die nog niet verdwenen zijn als juiste spelling zijn Peking en Tokio. Veel Nederlanders gebruiken de namen Beijing en Tokyo. De Taalunie zal op een gegeven moment dan de nieuwe spelling officieel overnemen. Hoewel Mallorca nog niet in de BAN lijst staat (en Majorca wel) is het niet fout geschreven. Het woord Mallorca is meer ingeburgerd geraakt in de Nederlandse taal dan Majorca.

  Mallorca in cijfers
  De overheid van de Balearen houdt nauwkeurig bij hoeveel toeristen er ieder jaar op vakantie komen. In 2013 kwamen er iets meer als 13 miljoen toeristen naar de Balearen eilanden gezamenlijk. Bijna 9.5 miljoen toeristen gingen naar Mallorca welke duidelijk het meest populaire vakantieeiland is. Er kwamen meer vrouwen (54%) dan mannen (46%) naar Mallorca. De groep toeristen tussen de 25-44 jaar was goed voor 40% van de vakantiegangers op Mallorca. De groep 45-64 jaar vertegenwoordigde bijna 34%. De groep buitenlanders was ruim 8.5 miljoen. Er waren 975.000 spaanse toeristen. Er kwamen 3.7 miljoen Duitse toeristen en 2.1 miljoen toeristen uit het Verenigd Koninkrijk. Uit de Benelux landen kwamen 365.000 vakantiegangers.

  Mallorca badplaatsen
  El Arenal en Playa de Palma liggen naast elkaar en zijn zeer levendige badplaatsen met veel restaurants, cafe's en discotheken. Andere bekende badplaatsen zijn Magaluf, Cala d'Or en Santa Ponsa.


Actueel-weer.nl 2014